martes, 5 de mayo de 2020

El monarca de les tenebres i la determinista geogràfica


Torne a llegir en una entrevista de Núria Navarro a Javier Cercas en El Periódico eixe oxímoron central a la Cultura de la Transició que diu que "El Rey representa al Estado democrático", i pense en el pare de la criatura, del qual tantes vegades es va dir el mateix, passejant per ahí amb 1,9 milions d'euros en un maletí. No ho puc evitar. També em passa quan veig les notícies on ix el Preparado supervisant les coses més diverses per videoconferència. Fa molt de temps que em semblen una masquerada, però cada vegada em semblen més directament una coartada.

En eixa mateixa entrevista Cercas diu que li va impactar més la crisi política de la tardor de 2017 que la situació actual de pandèmia. Sovint es diu (i a Espanya els especialistes en palles en ulls aliens ho diuen molt) que el nacionalisme desfermat i fanàtic és una mena de religió integrista, i aquestes declaracions en són una bona mostra. La unitat d'Espanya, o per a ser exactes, que algú pretenga exercir el dret a decidir, afecta més un nacionalista espanyol com Javier Cercas que 25.000 morts i la crisi econòmica posterior amb els seus efectes reals sobre persones reals, especialment de classe treballadora. On vas a parar.

Sorprén aquest maximalisme en un intel.lectual que va trobar tantes raons per entendre el seu avantpassat falangista... (L'article complet el trobareu a nosaltreslaveu.com fent clic ací)

L'àudio complet el trobareu a SoundCloud fent clic ací

La foto prové de l'entrevista citada a Javier Cercas

No hay comentarios:

Publicar un comentario