domingo, 28 de julio de 2019

Pólvora fallera o vandalisme: eixa és la qüestió

Aquest article va ser publicat originalment al Tro d'Avís del Llibret de la Falla de la Plaça la Malva d'Alzira del 2019
Pot llegir-se fent clic ací


¿Són les falles acústicament sostenibles? Si se'm pregunta específicament per la qüestió dels coets i la pólvora, la resposta és sense dubte que clar que són sostenibles. No puc concebre la festa de les falles sense mascletades, sense traques, sense despertades, i, de fet, algunes d'aquestes pràctiques estan minvant en els darrers anys estrangulades per normatives pensades desde molt lluny o aplicades des de prop amb poqueta amplitud de mires i menys estima per la nostra cultura. Tampoc crec que siga cap problema que els xiquets de la comissió facen esclatar coets al voltant de la falla. Forma part de la nostra manera d'entendre el temps de la festa: els esclats festius són la marca sonora de la interrupció de la qüotidianitat, de la recuperació per a la gent de l'espai públic habitualment ocupat íntegrament pels cotxes.

El que no és sostenible de cap de les maneres és el vandalisme. Perquè a més el vandalisme és perillós i constitueix un ús abusiu de l'espai de tots i de totes. En alguns moment s'ha viscut un excés de tolerància amb la venda indiscrimada de coets de gran tamany, fins i tot de coetons i de femelletes, que han sigut utilitzats per a la destrucció del mobiliari urbà, per a l'assejament de persones, per a exhibicions patètiques de matxirulisme descervellat. I això és el que no pot ser, el que no ha de ser.

A més, moltes vegades els perpetradors d'aquestes accions no són ni tan sols fallers. Són visitants confosos per una idea equivocada de la diversió fallera que de vegades se'ls ha venut, o visitants i locals que només veuen en les falles una ocasió per a la burrera. No s'enganyem. L'ús descontrolat de la pirotècnia no només no forma part de la festa, sinó que és un problema per a ella, embruta i distorsiona la seua imatge, i, com sabem bé els fallers i falleres del Barri del Carme de la Ciutat de València, pot fins i tot impedir-nos el gaudi dels carrers de la nostra demarcació.

La pólvora fallera és sostenible. Sostenible i essencial a la festa. El vandalisme pirotècnic massiu és insostenible i perjudicial. Així de senzill.

La foto de la traca correguda l'he treta de amigospirotecnia.mforos.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario