miércoles, 24 de julio de 2019

La posidònia, el turisme i la pobresa

Text de la secció Va com va que es va emetre per Ràdio Gandia el 23 de juliol de 2019


Sent a Ràdio Gandia al president dels empresaris de la Safor Juan Pablo Tur que la indústria a la comarcaes transformarà en els propers anys digitalitzant-se i modernitzant-se. Espere que tinga raó. I ja posats a desitjar, que la indústria -i altres sectors- augmenten la seua importància relativa i allunyen el risc del monocultiu del turisme.

També he sentit a la Cadena Ser posar Dénia, Xàbia i Calp com a exemple de localitats estressadesper l'allau estival de turistes. I he llegit que la seua comarca encapçala elsindicadors de risc de pobresa entre totes les comarques del país. Curiosament, mentre buscava en google la notícia per refrescar les dades m'ha eixit una altra de l'estiu passat "La Marina Alta es la potencia valenciana enalquileres turísticos". I estic segur que hi ha una relació entre aquestos dos fets.

El turisme està molt bé, i és una font de recursos digna i estimable. Però fer dependre la riquesa d'una comarca del turisme té molts efectes secundaris indesitjables. Un d'ells és, clar, patir estiuejants ignorants com aquell que vam veure fa poc en Apunt diguent que la platja estava bruta perquè tenia "algas", que és com anomenava ell la posidònia, o aquells altres que provocàren fa un parell d'anys un incident a l'ajuntament de Bellreguard perquè no podien suportar que els regidors parlaren en valencià. Això és molt fastigós i mostra eixos problemes estructurals d'Espanya, el que diuen que és el país més descentralitzat de l'univers però molts habitants de la capital del qual sempre senten que viatgen a províncies quan el recorren amb condescendència sobreactuada de senyorets.

Però hi ha altres problemes més greus. El turisme provoca l'especulació del sol i del mercat de la vivenda. Dispara els preus de compra i els de lloguer. A València ciutat per exemple el centre comença a ser prohibitiu per als seus habitants al mateix ritme que es converteix en un parc temàtic per a turistes, una part dels quals per cert són sorollosos, bruts i poc respectuosos, comiat de fadrins i fadrines inclosos, un tema, per cert, que Gandia també pateix mentre alguns fan l'agost amb ell tot l'any.

El turisme a més -i d'això s'està parlant estos dies- genera ocupació de molt mala qualitat, eventual, mal pagada i moltes vegades amb hores extres no reconegudes. Per posar-me marxista, el turisme genera molta plusvàlua que reverteix en molt poques mans. Treballadors i treballadores mal pagats en zones caríssimes: mala combinació.

O siga que sí, que turisme sí. Però amb coneixement, que si no, la font de recursos pot esdevindre una font de problemes i de pobresa per als qui resideixen tot l'any. Encara que alguns es forren.


La fotografia de la posidònia prové de cram.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario