miércoles, 15 de mayo de 2019

Una crònica possible del debat electoral de Ràdio Gandia

Text de la meua columna Va com va emesa a Ràdio Gandia el 14 de maig de 2019
Ací es pot escoltar l'àudio


El dilluns, gràcies a Ràdio Gandia, vaig tindre ocasió de presenciar el debat entre els quatre principals candidats a l'alcaldia. I crec que els gandians i les gandianes poden felicitar-se perquè em va semblar un debat amb nivell i molt més correcte del que s'està convertint en habitual en la política espanyola.

Diana Morant va estar còmoda i per moments brillant. La seua condició d'alcaldessa li permetia sortejar  amb relativa comoditat les referències a la darrera legislatura de José Manuel Orengo invocant la gestió de l'equip presidit per ella. No va respondre a les provocacions que en algun moment va rebre del candidat de Ciutadans ni a l'agressivitat de Víctor Soler. L'únic que li llasta és parlar d'inversions que depenen del govern de l'estat que no sé jo si està massa per la feina de millorar el nostre finançament injust.

Pep Alandete va estar bé. Reivindicant que la seua és la llista d'integració de l'esquerra i garantia que no es perda cap vot. Va mostrar trellat, esperit conciliador i bonhomia. Fracassaren els intents dels candidats de dretes per traure a passejar els seus dimonis i costa veure Alandete com una mena de perillós radical. Potser li faltà una mica de pegada, però el seu punt fort és el seu tarannà tranquil i el va lluir fins i tot quan Pascal Renolt digué no sé quina cosa de llacets grocs.

Víctor Soler és un orador brillant i ho sap. Parla amb soltura i s'agrada. El seu problema és que no té gestió per reivindicar quan li trauen Gandia Shore i altres fites del model de Gandia que va impulsar -amb ell de Tinent d'alcalde- el PP. Tractava de compensar-ho parlant molt en primera persona en un gest personalista que em va semblar una manera de desmarcar-se. Va eixir prou bé del parany del seu hipotètic pacte amb els feixistes prometent mantindre drets civils. És una llàstima que recaiguera en tics del seu partit Bonig style com ara acusar de catalanista a qui se li pose per davant.

Pascal Renolt em va resultar molt desconcertant: per moments semblava conciliador i col.laboratiu i al següent moment anomenava "señorita Morant" a l'alcaldessa de Gandia i li preguntava si tenia fills. Semblava no descartar pactar amb el PSOE o col.laborar des de l'oposició però marcava distàncies amb un despreci que em semblà poc elegant amb Ciro Palmer per haver-ho fet; parlava de sentit comú i al minut proposava un telefèric al castell de Bairén.

I pel que fa a la llengua, una cosa em va cridar l'atenció: Pep Alandete i Diana Morant feren servir el valencià amb naturalitat. Pascal Renolt sembla que no ha tingut el temps o l'interés en eixos 32 anys d'emprenedor a Gandia que tant esmentava per aprende'l. I Víctor Soler parla un excel.lent valencià però va decidir amagar-lo en la pràctica totalitat del debat. Supose que en això, en considerar que la llengua normal per a l'espai públic és el castellà, en exercir la minorització del valencià, consisteix per a ell -per al seu partit- no ser "catalanista".



No hay comentarios:

Publicar un comentario