martes, 25 de febrero de 2020

La tauromàquia i la cohesió social




Sembla que a la darrera gala d'Operación Triunfo una convidada, Estrella Morente, se'n va eixir delguió per fer una reivindicació de la tauromàquia. Això se suposava que era una resposta a una concursant, Maialen, que havia parlat en termes molt durs de les corregudes de bous enteses com un espectacle basat en la tortura animal. Una estrella contra la xica sobresalto. I això encara que TVE ja havia demanat disculpes als televidents ofesos. En unaedició anterior va ser a Falange Espanyola a qui van demanar disculpes. És simptomàtic. Després diuen no sé què dels ofendiditos, però al final les disculpes sempre se les duen del mateix costat. Menys mal que cap concursant ha parlat malament de Zozulya perquè aleshores haguera estat expulsat de manera immediata.

Té gràcia també que això passe la mateixa setmana en la qual el rei va dir no sé quina cosa sobreque els bous creen cohesió entre els espanyols. Cohesió. Em sorprén la tendència que té Sa Preparada Magestat per donar per segures unanimitats que estan el seu cap i que serien absolutes si l'enquesta es reduira als seus compiyoguis. No sé si viu en un món propi només a l'abast dels que estan tan preparats com ell o si ha decidit que li té tot igual i que ni poder moderador ni merdes, que ell va a dir el que li vinga en gana i a prendre partit. Mai millor dit siga això de prendre partit, que hi ha un amb el qual tendeix a coincidir especialment.

Jo el que sé és que les poques vegades que he anat als bous, a la fira de falles, va ser portant estudiants dels Estats Units perquè visqueren una experiència cultural. I la sensació que vaig tindre és que la recaptació la sostenen els turistes que volen viure experiències culturals i que generalment per cert aplaudeixen quan el bou li pega un rebolcó al torero. A banda, documentant les classes dels americans tinc comprovat que Manolete o Luis Miguel Dominguín tenien glamour d'artistes del cinema. I que Paquirri semblava tret d'un romanç de Garcia Lorca. I, quan jo era jove, recorde que el Juli no sé si tenia glamour, però companyes meues del BUP el duien a la carpeta. I això sense parlar del més gran entre els grans, Clàsico, el torero alcoià.

Hui en dia trobe que no són el mateix. Jo personalment no sabria dir el nom de cap torero en actiu, i els que ixen en la tele són senyorets de VOX, o senyorets wannabe de VOX, que va a ser el mateix. Per això no sé exactament de quina cohesió parlava Felip VIé de Borbó: en qualsevol cas no sembla ser unànime eixa cohesió i a mi, personalment, com altres pedres de toc de l'espanyolitat eterna, em deixa fora.

Em quede amb eixa concursant d'Operación Triunfo capaç de cantar èpicament vestida desuper-heroïna amb el dibuix d'un gelat al pit. Ella ja ha sigut expulsada de la cohesió dels súbdits per Sa Preparada Magestat. Però no esta sola, que, només en un memorable discurs, ja va expulsar dos milions de persones, tirant pel baix. I sense que li tremolara el ceptre. Com continue així, igual acaba de sobirà absolut de la Monarquia independiente de su casa. Tot és posar-se.

La foto l'he treta d'ací:

No hay comentarios:

Publicar un comentario