martes, 11 de febrero de 2020

La paella de la polèmica


-->


Quan encara emetien el Va com va per les ones de Ràdio Gandia -oh, aquells temps perduts per a sempre!- vaig parlar en una columna de la gent de Ca Saforaui amb la qual havia coincidit a un esdeveniment organitzat per la Falla Popular i Combativa La Delicà a l'espai El Cabasset. Va ser el març de 2019, aviat farà un any. Contava com m'havien impressionat, per la seua claredat ideològica antifeixista i també per la gran generositat que transpuava el seu compromís amb la gent de Gandia que més ho necessita. No s'esgotaven en discusions tuiteres i coses d'aquestes sinó que feien acció social solidària de la que millora la vida de la seua comunitat. Això és vertader antifeixisme pràctic.

Ara veig que es troben immersos en una polèmica absurda atiada pel Partit Popular i amplificada en antena i en diverses publicacions peixcaclics per Ràdio Gandia, entre altres mitjans. Sembla -oh escàndol!- que un regidor de Compromís Més Gandia Unida va anar a una paella popular amb la gent de Ca Saforaui, i aquestos pujaren unes fotos a les xarxes en una de les quals es veu el regidor i el director general de Participació Ciutadana menjant paella mentre a la paret hi ha un cartell dels que demanen que els presos bascos siguen acostats al País Basc. Això és motiu perquè el PP demane que dimitisquen els dos membres del govern municipal i fins i tot perquè demanen la intervenció de la fiscalia amb declaracions incloses del vell amic de Francisco Camps Fernando de Rosa que casualment passava per ahí. País petit, que diria Lluís Llach.

Unes reflexions breus al respecte. La primera: no s'ha destacat prou el fet que els membres de l'equip de govern menjen la paella directament de la paella, quan és el més destacable de la foto. Com tot el món sap, això és el que fan els valencians i valencianes de bé i és un bonic gest comunitari.

La segona: es pot estar d'acord amb eixe cartell o no, però no em sembla tan terrible. Que no demanen que els presos isquen al carrer o coses així, només que cumplisquen les condemnes prop de les seues famílies. Que el PP faça un drama d'aquest cartell mostra una vegada més la tendència totalitària de la dreta espanyola. I aquesta vegada no és VOX qui ho fa. En sembla molt preocupant.

La tercera: a banda del regidor i el seu col.laborador assenyalats em preocupa que el PP es dedique a assenyalar col.lectius com  Ca Saforaui que estan al costat de la gent que més ho necessita, i que fan barri i fan xarxa i fan poder popular.

I encara una més: em preocupa que un mitjà tan important com Ràdio Gandia done ressò a aquestes campanyes. La seua publicació a facebook amb el títol "La foto de la polèmica en Gandia" portava enllaç a la notícia il.lustrada per la mateixa foto del tuit infamant del PP amb cerclets i tot. La publicació i la mateixa redacció de la notícia (que inclou l’àudio de les declaracions de Fernando de Rosa) em semblen malicioses i esbiaixades, perquè donen com a implícit -es a dir, donen com a bo- que aquest cartell siga mereixedor de persecució i assenyalen per tant Ca Saforaui. El plantejament ve a ser que han agafat els regidors en aquest lloc tan poc recomanable.

A l'interior de l'article, a més, donen com a font de la foto al PP, com si fos una mena d'investigació arriscadíssima. Posat a fer notícia del que no ho hauria de ser, podrien haver donat com a font el mateix col.lectiu ca Saforaui que la va publicar originalment amb total naturalitat i sence cerclets entre altres fotos el 26 de gener al seu facebook amb el següent text: "Algunes imatges de la paella d'ahir. Vam passar una vesprada molt agradable, gràcies a tots i totes les assistents". Això haguera sigut més adequat.

Ai, Ràdio Gandia! Que el Va com va -una columna d'opinió- era massa “escorada políticament” per a ella i ara es dedica a amplificar campanyes malicioses del PP amb rerefons totalitari i a assenyalar col.lectius socials. L'edat d'or del periodisme, que va dir aquell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario