martes, 3 de marzo de 2020

Lluny de Solentiname




He llegit que ha mort Ernesto Cardenal i m'ha fet molta pena. Tenia noranta cinc anys i ha tingut un vida llarga i intensa, plena de victòries històriques i també de derrotes i plena sobre tot de coherència i de dignitat.

S'ha convertit en icònica la imatge de Joan Pau II renyint-lo asprament per estar al costat del seu poble contra els sàtrapes i els dictadors. Si hi hagués de veres un paradís ves a saber qui dels dos estaria dins i qui fora. Jo, és clar, tinc la meua hipòtesi personal.

Sempre l'he inclós en les meues classes de literatura. Com a mínim llegia alguns dels seus poemes, algun psalm i particularment l'oració per Marilyn Monroe amb la seua manera exemplar d'explicar com el cos de la dona, -o la seua imatge- és un producte en el mercat capitalista i com a dins d'eixe cos en mig de la llei de la oferta i la demanda, del valor d'ús i del valor canvi, no hi havia més que un enorme buit, còsmic, i l'angoixa. Tant de bo algú contestara la darrera trucada telefònica de Marilyn. Tant de bo algun conteste les nostres.

Ja he dit alguna vegada que potser l'incloc també per pura nostàlgia d'altra església que jo no vaig conéixer. Les monges i els clergues que han hagut a la meua existència estaven molt lluny d'Ernesto Cardenal, o de Camilo Torres, o d'Ignacio Ellacuría (impresentable el silenci amb que ha passat el 30é aniversari del seu assassinat a El Salvador) o d'Antoni Llidó. Els que jo vaig conéixer et recitaven de memòria el testament de Franco el dia 20 de novembre en classe de religió, ja ho he contat moltes vegades. Es deia Jesús Comín, el franquista aquell i a més no tenia pudor a mostrar quotidianament el seu classisme. Eixa història la deixe per a un altre dia, però en qualsevol cas, ni oblit, ni perdó, ni blanqueig.

A Ernesto Cardenal el vaig veure una vegada només. I em va emocionar la força d'aquell home ancià però tan fort per dins. Imatges d'una altra església possible que no va ser, perseguida per l'església oficial que especula amb la por a la mort de la gent en benefici del poder. Cañizares ha arribat a bisbe i continua amb la seua intolerància intacta, amb el seu discurs ranci, meliflu, reaccionari i maniqueu al servei dels poderosos i contra els febles. A Cardenal Joan Pau II el va voler humiliar en un aeroport i el que va aconseguir es deixar clar per sempre més de quin costat estava cadascun.

Llig també una notíciasobre preguntes sexuals, malaltisses i amb rerefons homòfob a xiquets d'onze anys en un col.legi religiós concertat de València. L'església catòlica sembla atrapada en la seua bambolla trentina, més prop de VOX que dels refugiats, més prop dels agressors homòfobs que de les seues víctimes, més prop de Millán Astray que dels lluitadors i lluitadores per la llibertat i la justícia social que jauen encara en fossars comuns. Definitivament, aleshores, Solentiname continua estant molt lluny. I és una vertadera llàstima. Perdona'ls, mestre, que no saben el que es fan.




La foto histórica es de Reuters

No hay comentarios:

Publicar un comentario