martes, 28 de enero de 2020

Les rodalies de RENFE i el classisme hispànic





Aquest fet em sembla gravíssim per dos motius. D'una banda marca una progressió embogida en l'actitud habitual de RENFE. Ara no només incumpleix sistemàticament els seus horaris sense donar explicacions o donant excuses genèriques de talla i pega, sino que si et desesperes, t'envia a la policia.

Açò confirma una sospita que tenia fa molt de temps. Ja se'ls pot omplir la boca parlant de sostenibilitat i de la importància del transport públic. El que demostren és que segueix en vigor a Espanya el classisme més ranci. El cotxe continua sent una marca d'estàtus i agafar el tren és de pobres. I per això ens tracten com tracten els senyorets als pobres, amb menyspreu i condescendència. Ens condueixen com a ramat, ens consideren clientela cautiva. I si algú es queixa, doncs se li envia a la policia perquè ens recorde qui mana. Què ens haurem cregut. O és que algú pensa que a algun viatger de l'AVE li hagueren amollat la policia en les mateixes circumstàncies? Als que sí que li l'enviaren va ser als qui tractaven d'evitar la destrucció de l'horta en l'ampliació de la V21, que això és per als cotxes i fins ahí podiem arribar.

D'altra banda, aquest fet ens recorda les implicacions quotidianes de la Llei Mordassa. No es tracta de Catalunya. Quasevol xicoteta protesta per qualsevol fet a qualsevol nivell està criminalitzada i això ens pot instal.lar en la por. Protestarà aquesta persona la propera vegada que li retrasen un tren o li'l cancel.len, o a partir d'ara s'ho pensarà dues voltes? I què farem la resta, se'n recordarem d'ella i s'estarem ben calladets i calladetes davant la possibilitat de trobar-nos retesos per la policia? He vist que no, que hui la gent ha tornat a protestar. Bé està, perquè si no aturem -i revertim- aquesta tendència repressiva, aviat haurem d'assumir que el règim del 78 ha anat convertint-se en un estat autoritari.

La foto l'he treta d'aquest tuit: https://twitter.com/eldiariocv/status/1220664864357650433?s=20

No hay comentarios:

Publicar un comentario