martes, 21 de enero de 2020

De torres a torres




Crec que va ser la meua àvia Rosa, veïna del carrer Mare Vella, la primera persona a la qual li vaig sentir explicar que el Barri del Carme de la Ciutat de València, el seu, anava de torres a torres. És molt senzill i molt lògic, perquè pren com a referència artèries principals de Ciutat Vella: Entrem per les Torres de Serrans, creuem la plaça dels Furs i tirem pel carrer de Serrans fins Cavallers. Ahí girem a la dreta: Cavallers, Tossal, carrer de Quart fins les altres torres, les de Quart. Després alta volta a la dreta per Guillem de Castro fins al riu. Allí girem a la dreta, continuem vora riu, passem la plaça del Portal Nou i arribem altra vegada per Blanqueries fins a les Torres de Serrans. El que està dins d'eixe cercle és el Barri del Carme, el que està fora, no: clar, lògic i senzill.

Ho vinc a dir perquè fa un temps vaig cometre l'error de seguir els hashtags #barridelCarme i #barriodelCarmen, a instagram, i des d'aleshores no isc del meu estupor, perquè arriba a ser estrany que, sobre tot l'etiqueta en castellà, la porte una foto presa efectivament al Barri del Carme: he vist fotos del Mercat Central, del palau Arquebisbal, de l'Ajuntament, o fins i tot -vos ho jure- del Mercat de Russafa. Tot és Barri del Carme, qualsevol cosa que li semble vella o típica al fotògraf és Barri del Carme. I no estic parlant només de fotos fetes per turistes mal informats. En un parell d'ocasions he tingut ganes de polèmica i li ho fet notar a algun establiment que incloïa eixa menció a una foto seua. Un, que estava al carrer Moro Zeit, encara tingué la barra de discutir-m'ho. O no els agradava estar a Velluters -no els semblaria cool- o la seua ignorància i desarrelament era infinita. No és estrany, donat que hi ha un baret que es diu "La vermuteria del Carmen" i no està en realitat al Barri del Carme. El carrer Calatrava no ho és.

El problema per a mi és doble: d'una banda, el Carme es desperfila, es despersonalitza, perd identitat. I d'altra, barris sencers com ara Velluters, el Mercat, la Seu o la Xerea desapareixen de l'imaginari col.lectiu i de la geografia urbana. Ambdues coses em fan molta tristesa. Borrar els barris o desperfilar-los és una altra manera de gentrificar, de convertir el centre històric en un parc temàtic indiferenciat per a turistes.



No hay comentarios:

Publicar un comentario