martes, 29 de octubre de 2019

Les lletres falleres tenen presidenta

Text de la meua columna Va com va a Ràdio Gandia per al 22 d'octubre de 2019


En mig d'estes setmanes tan intenses que estem vivint vull cridar-vos l'atenció sobre una notícia xicoteta que potser ha passat desapercebuda i que em sembla molt important. La Federació de les Lletres Falleres, impulsora dels Premis de les Lletres Falleres té nova presidenta, Gemma Altur, de la Falla del Portal de Valldigna de Tavernes, infatigable impulsora -membre de l'equip diria ella, però igualment infatigable- del Premi Portal de Valldigna al millor poema líric publicat en un llibret de falla.

Sense dubte, els Premis de les Lletres Falleres han sigut molt important estos anys per visibilitzar l'enorme tasca cultural que fan les comissions falleres en les diferentes comarques del nostre país. I és més important encara perquè és una iniciativa sorgida de la mateixa societat civil, de comissions falleres i associacions culturals que decidiren posar en xarxa premis que ja estaven atorgant. Després encara altres se sumaren. Des de 2012 les Festes de les Lletres Falleres s'han convertit en una cita obligada per a les comissions falleres. Que una falla arribe a estar nominada a algun dels premis és tot un honor. Que el guanye un enorme èxit que va molt més enllà de la seua localitat.

És molt destacable que una dona es convertisca en la cara visible d'estos premis i de la Federació. Les dones tenen un gran protagonisme en la vida organitzativa de les comissions, molt més del que les visions tòpiques i desfasades de la festa s'obstinen a perpetuar. Per això és molt bo que es visibilitze eixa importància i dones valentes com Gemma reben el protagonisme que el seu treball i la seua capacitat de dinamitzar una complexa associació i una xarxa associativa més complexa encara mereix. Però a més, amb el Premi Portal, junt als ja consolidats premis Joan Climent i Ajuntament de Benirredrà, amb la Mostra de Llibrets de Gandia i ara amb Gemma Altur al front de Lletres Falleres podem dir que la comarca de la Safor i la Valldigna és el vertader nucli cultural de les falles, amb Tavernes i Gandia com a capitals. Hi ha motiu per a l'orgull i per a la celebració. Que no se'ns oblide. I a les autoritats locals respectives, tampoc.

La fotografia de Gemma Altur i Hugo Morte prove d'aquest tuit:
https://twitter.com/LletresFalleres/status/1184924480696651777?s=20

No hay comentarios:

Publicar un comentario