miércoles, 9 de octubre de 2019

El mosquit que somniava que era un tigre

Text de la meua columna Va com va per al 8 d'octubre de 2019


L'escriptor llatinoamericà Augusto Monterroso va escriure que "Hay tres temas: el amor, la muerte y las moscas". I tenia els seus motius Jo crec que també haguera pogut fer una xicoteta variació i dir que hi ha tres temes, l'amor, la mort i els mosquits. Perquè trobe que els mosquits tenen més capacitat de penetració en els nostres somnis, i a més són ben capaços d'impedir-los. Especialment si són els anomenats mosquits tigre, que he sentit a Ràdio Gandia que estan proliferant tot i el començament de la tardor.

Per cert, el mateix Monterroso té una fàbula sobre la mosca que somniava que era un àguila. I això m'ha fet pensar que hi ha mosquits que somnien que són tigres. I no tenen mal gust, que els tigres són animals amb molt bona premsa perquè fan una impressió molt forta. Alguns relats imaginen que Cleopatra en tenia un. I Jasmine, la nóvia d'Aladí també. I què seria de Narnia sense tigres. Faria un poquet pobrissona, com d'anar per casa, malgrat els centaures i això. Perquè un tigre, sempre fa molt senyor.

També és de veres que José Martí imaginava el colonialisme amb la imatge d'un tigre ferit que fugia amb les seues potes de vellut i tornava a matar el caçador maldestre. Ahí era un tigre dolent però impressionant. Un enemic poderós en qualsevol cas. I és que malgrat l'amic de Winnie the Pooh i una tenda danesa de cosetes molt cuquis, un tigre és sempre un tigre.

Per això, trobe d'allò més legítim que hi hagen mosquits que somnien ser tigres, i trobe que en realitat no ho aconsegueixen, però un punt més fastigosos que els mosquits normals sí que són. És el que de vegades passa, que una criatura molt petita molt petita si s'obstina a somniar-se gran, potser no es faça gran al remat, però potser als grandots de debò els fique en problemes. O si més no, els pique. I això la veritat és que mai els ve de gust.


La foto prové de https://www.pinterest.ch/pin/219761656793353857/

No hay comentarios:

Publicar un comentario