jueves, 29 de noviembre de 2018

La llibertat d'expressió: eixe privilegi dels feixistes


-->
Text de la columna Va com va emesa a Ràdio Gandia el 27 de novembre de 2018
L'àudio es pot escoltar ací


    Llig al diari que l'humorista Dani Mateo va haver de presentar-se davant un jutjat per un sketch -el guió del qual no era seu- que precisament parodiava la sacralització de la bandera constitucional en estos temps de patriotisme espanyol i monàrquic desfermat. Ja vaig parlar a un Vacomva sobre els atacs que estava rebent la llibertat d'expressió a Espanya amb ocasió de la marxa del raper Valtonyc a l'exili per no haver d'acabar en presó. I des d'aleshores les coses no han fet més que empitjorar. I no s'enganyem, els que pateixen les restriccion són sempre els mateixos. I no vaig a invocar les habituals brabuconades de legionari de Jiménez Losantos, que igual amenaça a Alemanya amb posar bombes en cafeteries que insulta a qui ha denunciat a un ultradretà que planejava atemptar contra el president del govern, perquè és constant: franquistes manifestant-se i cantant el "Cara al sol" pels carrers de Madrid -i de València-, personatges eixint en els mitjans enaltint Franco o defensant programes electorals que inclouen la deportació massiva de persones, Espanya 2000 anunciant nous boicots a obres de teatre, o fins i tot l'altre dia el portaveu de la Conferència Episcopal, afirmant tranquil.lament com si fos una obvietat que els homosexuals no són "enteramente varones".

Evidentment cap d'estos personatges tindrà cap problema legal. Continuaran gaudint de tolerància quan no d'una campanya  no sé si innocent per blanquejar el feixisme pur i dur, mentre Dani Mateo, un còmic, compareix davant d'un jutjat, però també mentre tots i totes els que ens considerem d'esquerres, els qui volem un món més just i més solidari i més lliure, hem de pensar-nos dues vegades què escrivim en les xarxes socials.

Mentres tant també, Pablo Casado, no només no tindrà cap problema per haver fet un discurs ple d'etnocentrisme i xenofòbia, sinó que es permetrà, ell que està al capdavant d'un partir condemnat com a tal per corrupció, fundat per un ex-ministre de Franco i incapaç de condemnar el franquisme, des de la supèrbia que li dona la seua condició de pícar multititulat, de demanar la ilegalització dels partits comunistes i independentistes.

Són tristos estos temps. I molt preocupants. I cal que la societat civil reaccione, que es deixe de veure normal el discurs feixista de l'odi, la xenofòbia, l'enaltiment del franquisme, la persecució i la criminalització del dissident o de qui exerceix la protesta pacífica perquè en cas contrari la involució ens pot dur als temps del tardofranquisme, o pitjor encara, sense una societat civil capaç d'alçar la veu en defensa dels drets fonamentals. Va com va. I hem d'aconseguir que vaja d'una altra manera.

La foto l'he treta de publico.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario