miércoles, 7 de noviembre de 2018

Quan el foc refresque l'aigua


Text de la columna Va com va emesa a Ràdio Gandia el 6 de novembre de 2018
L'àudio complet es pot escoltar ací


"Quan el foc refresque l'aigua / i el gel la faça bullir / per curar el mal d'Almansa / ens vindrà res de Madrid", cantaven Al Tall fa molts anys en un disc emblemàtic. I això és evident que continua sent de veres.

De fet, quan el mes de juny es digué que a finals de 2019 s'alliberaria l'AP-7 crec que molts i moltes s'alegràrem però no del tot. Hi havia un reducte d'escepticisme. Era massa bonic per a ser veritat. Eixes coses no ens passen als valencians i les valencianes. I en efecte, ara que va acostant-se la data comencen a fer-se matitzacions i a dir-se que bo, que igual sí, però que no del tot. Per exemple, el senyor ministre José Luis Àbalos va dir fa pocs dies que potser seria gratuita només per als veïns, amb la qual cosa mostra un gran desconeixement del problema del poble de Bellreguard, o d'Oliva, partits en dos per una carretera densíssima i amb tràfic pesat. Pensa que eixe tràfic el generen els vehicles de la comarca, o és que malgrat els "estudios serios" eixos que està fent ni sap on està Bellreguard ni Oliva ni quins son els seus problemes?

Entre altres coses sembla que no es pot costejar el manteniment de la carretera. Es veu que està tot el pressupost emprat en mantindre les carreteres radials que ixen del kilòmetre zero de l'Espanya unaigrande i en les autopistes madrilenyes rescatades i clar, ja no queda diners per a més. O amb arguments tant curiosos com que "Esta es la única vía rápida que tenemos, si a final termina siendo una carretera secundaria más, nos faltará la rápida, ¿no?". De veres es pensa assumible que no hi haja cap autovia paral.lela a la costa? O que la que hi ha siga privada? Via ràpida vol dir via de pagament però només si parlem del País Valencià i altres autonomies perifèriques i bilingües i per tant sospitoses des del cor de la meseta monolingüe?

En fi, haurem d'estar ben atents i atentes i recordar que el govern central, val a dir centralista, mai regala res. Haurem de mantindre viva la reivindicació, esta i altres, i recordar-les en el moment de votar. No em cansaré de dir-ho, encara que vist el que es veu, cada vegada sembla més lluny. Espanya només serà viable si es reconeix com a plural i diversa, i tots els teus territoris són tractats amb respecte i amb justícia. Els virregnats no existeixen de dret i no haurien d'existir de fet. Ni tampoc les mentalitats extractives i necolonials.

En fi, ja veurem com acaba tot. De moment seguirem pagant per ser valencians i cantant allò de "Quan el foc refresque l'aigua / i el gel la faça bullir / per a no pagar peatges / ens vindrà res de Madrid".



La foto de l'AP-7 prové de saforguia.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario