miércoles, 21 de noviembre de 2018

De vegades plou quan hi ha escola

Text de la columna Va com va emesa a Ràdio Gandia el 20 de novembre de 2018
L'àudio es pot escoltar ací



Diuen que sempre plou quan no hi ha escola. Però no és exactament de veres, i de vegades plou quan hi ha escola, i aleshores ve el gran dilema. Quan s'han de suspendre les classes? I no és un dilema xicotet, ja que suspendre massa preventivament pot fer que s'acaben perdent massa dies d'escolaritat. És de veres a més que tants xiquets i tantes xiquetes sense escola de manera sobtada generen problemes logístics a les famílies, amb mares i pares que sí han d'anar a treballar. Però no suspendre quan hi ha perspectiva de pluges fortes o crescuda dels barrancs pot ocasionar problemes molt més greus. I es prenga la decisió que es prenga, sempre genera polèmica, i en l'època de les xarxes socials polèmica aspra.

Estos dies hem tingut la prova. Quan l'ajuntament de Gandia va suspendre les classes dijous passat a banda de les pluges caigué una pluja de desqüalificacions i crítiques agres en les xarxes socials per haver suspés quan, segons els experts i expertes en metereologia i trànsit de twitter i facebook no hi havia per a tant. Per l'altra banda, a l'ajuntament de Bellreguard em consta que li caigué una pluja semblant per exactament el contrari, per no suspendre quan els experts de piulet i tronaor dictaminaren que calia.

Passe per alt el fet que si un pare o una mare consideren que realment és perillós el desplaçament al col.legi sempre poden no dur al xiquet o xiqueta eixe sota la seua responsabilitat. Podrà justificar-lo sense problemes amb una noteta en l'agenda del xiquet o xiqueta a l'endemà, la qual cosa li lleva molt de sentit a la polèmica. El que em sembla desconcertant és la rapidesa en la crítica, i el to airat i amb l'insult a flor de pell no sembre acompanyat d'habilitats ortogràfiques.

Estes coses sempre em semblen greus. De fet, twitter particularment em sembla una mena de selva inhòspita que no freqüente molt perquè els atacs per part de perfils anònims és molt habitual. Però quan estem parlant d'una qüestió que afecta a l'escolaritat i a la seguretat dels nostres fills i de les nostres filles crec que caldria una mica de prudència i de col.laboració, és a dir, caldria deixar treballar als que tenen les dades concretes de cada indret geogràfic concret i valoren la necessitat o no d'una mesura que ha de ser extrema com és la suspensió de les classes. I quan se suspen cal entendre que no se suspen perquè sí, sinó que té a veure amb riscos reals.

Vull pensar que no hi ha càlculs polítics atiant eixa tempesta de trolls, perquè això seria una enorme responsabilitat. En qualsevol cas, aquest soroll de fons de metereòlegs improvisats no ajuda en res a la feina dels i de les que han de vetlar per la nostra seguretat. Deixem-los treballar i quan isca el sol, parlem.


Foto Agencia EFE

No hay comentarios:

Publicar un comentario