miércoles, 27 de marzo de 2019

La lluita dels jubilats i les jubilades és la nostra

Text de la meua columna, Va com va, emesa per Ràdio Gandia el 26 de març de 2019


Ja vos he contat diverses vegades que una de les experiències més agradables de la meua vida professional és donar classe en la Universitat dels Majors de Gandia, al centre Internacional de la Universitat del València al carrer del Tossal: per la llibertat que sent en confeccionar els temaris, per l'ambient que es crea i perquè tinc ocasió d'aprendre dels meus estudiants i de les meues estudiants.

Pertanyen a una generació de lluitadores i lluitadors amb una gran consciència cívica. Per això, no em va sorprendre gens que l'altre dia, en acabar la darrera classe abans de falles, se m'acostara un d'ells, Alfredo Cortell, i em parlara de l'Associació de Jubilats i Pensionistes de la Safor, integrada en la Coordinadora Valenciana per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, i em demanara que els ajudara a fer difusió de l'acte que estan preparant per al dia 28 de març. Porta per títol "Pensions ¿Hi ha futur?" i consistirà en una xarrada amb Hèctor Illueca, professor de Dret del treball a la Universitat de València amb una llarga trajectòrica de lluita pels drets civils i amb José Garcia Polo, de la Coordinadora Valenciana. I per suposat li vaig prometre que ho faria, i això estic fent en estos mateixos moments.

Precisament crec que un dels motius d'esperança que ens dóna la nostra societat és que els i les nostres majors siguen capaços d'associar-se en defensa dels seus drets, que són els drets de tots. Ells i elles mantenen viva la societat civil valenciana i són un exemple de lluita i de compromís.

A més, la seua causa és la causa de cadascun de nosaltres. Les pensions de jubilació són un dret que ells, elles, nosaltres, ens guanyem amb cada dia de treball. No és una concesió graciosa del poder, és un dret, i és una qüestió de justícia. Com ho és no condemnar a la marginalitat a qui en algun moment de la seua vida laboral va perdre el ritme o va ser llançat a la desocupació com a conseqüència dels desastres de la nostra economia. Justícia i dignitat i ni un pas enrere en els drets que tant han costat de guanyar i que ara es veuen amenaçats per la confluència entre el neoliberalisme i la ultradreta.

Ells són hui els majors. Nosaltres ho serem demà. Per això hem de ser conscients que defensar el sistema públic de pensions no és una qüestió sectorial, d'un grup, sinó una necessitat transversal. Per això li he fet cas al meu estudiant Alfredo i vos recomane l'acte, que tindrà lloc al CEAM de Gandia, a la avinguda de la República Argentina 52 el dijous 28 a les 18.30. Jo crec que val la pena. La consciència i la informació fiable enforteixen les societats.No hay comentarios:

Publicar un comentario