viernes, 20 de septiembre de 2019

Perdone, señorito, que no me Levante

Text de la meua columna Va com va emesa per Ràdio Gandia el 17 de setembre de 2019

La darrera setmana els valencians i les valencianes hem tornat a patir una terrible cadena de temporals, el que ara s'anomena DANA, abans s'anomenava gota freda i encara abans  ploure moltíssim, que ja se sap que al nostre país la pluja no sap ploure.

Realment ha sigut terrible, i les imatges que hem pogut veure, especialment de la comarca de la Vega Baixa del Segura, han estat esgarrifants, amb la pèrdua fins i tot de vides humanes.

Per això mateix llegia l'altre dia a les xarxes socials una discusió sobre si davant de la magnitud de la tragèdia era o no una frivolitat detindre's a mostrar el nostre malestar per la manera com una vegada i altra els mitjans s'han referit al País Valencià ja ni tan sols amb el nom oficial de Comunitat Valenciana, sino com a Levante. Fins i tot la casa reial espanyola tan sensible com sempre amb els sentiments dels seus súbdits feia servir l'expressió en el seu tuit de condol.

En efecte, no es pot comparar res que afecte a les vides de les persones amb una qüestió de noms. Cada cosa té la seua importància i el seu moment. Però no estic en absolut d'acord amb que siga una banalitat. I és que com a filòleg sé molt bé que el nom crea la cosa. O l'esborra o la invisibilitza com és el cas.

Per això, ara que sembla que pel moment s'han aturat les pluges, i mentre arriba la tardor amb les seues embranzides, volia assenyalar que parlar de Levante és negar-nos la nostra condició de poble, la nostra identitat col.lectiva, i definir-nos només per la nostra posició geogràfica respecte a eixe centre on està el poder, des d'on parla la casa reial, i des d'on se'ns nega un finançament just.

Levante és la perifèria. Dir Levante és reduir-nos a una alteritat amorfa. No és casual que el franquisme tinguera predilecció per esta denominació. El Levante feliz, fèrtil i satisfet, la imatge del qual legitimava l'expoli, eixe que mai s'ha aturat, que sentim cada vegada que agafem un tren de rodalies o el tren d'Alcoi, cada que hem de pagar un peatge en l'AP7, cada vegada que llegim que estem a la cua en la ratio de treballadors públics per habitant.

Els que ens diuen Levante són els "fartons de vida llarga" de que parlava Al Tall, els que ens aparten el plat amb elegància com si no tinguérem fam. Són, en resum, els hereus dels lladres que entraren per Almansa. Per tot això, que ens diguen Levante és un insult i un despreci. Que ens diguen Levante és recordar-nos amb prepotència la nostra subalternitat. Per això, malgrat la pluja, cal protestar sempre. Si ens acostumem a que ens ignoren com a poble, s'oblidarem de que ho som i ho deixarem de ser.


La foto de la portada de "La horda en el Levante feliz" prové de todocoleccion.net

1 comentario: