miércoles, 13 de noviembre de 2019

Seure quan caldria córrer


Text de la columna Va com va del 12 de novembre de 2019


Comença el partit entre la Unió Esportiva Tavernes i el Dénia. Tan aviat l'àrbitre xiula l'inici, els jugadors locals cedeixen la pilota al contrari i s’assenten en la gespa. Els del Dénia no aprofiten la superioritat i es passen la pilota uns a altres durant el minut que els jugadors de la Unió Esportiva permaneixen asseguts. Estan protestant perquè el ple del consistori no ha aprovat la renovació de la gespa de l'estadi. És un gest simbòlic, però fa que ara n'estiguem parlant. Els contraris ho respecten. Tant de valor té el seu gest de no atacar aprofitant la passivitat del rival com el gest col.lectiu de l'equip valler. Una nota inarmònica crida l'atenció de l'audiència ensopida per la rutina. En l'offbeat, com en el jazz, està el geni popular. I el que ens fa rabiosament humans. Reclamen el que consideren just. I creen un subjecte comunitari en la reivindicació. I l'altre equip ho respecta. Solidaritat horitzontal. Lliçò i exemple.

El mateix cap de setmana se celebra a Gandia la festa Estellés. Tornen a sonar els versos del poeta en una litúrgia civil que celebra la vida de la llengua i la persistència. Sempre recorde el poema "Ací" del llibre de meravelles en que el poeta visita Beniarjó i després Gandia seguint les passes d'Ausiàs March, des de les plaques que recorden la seua casa i la seua tomba a la ciutat de València als llocs impregnats de la presència del poeta a la Safor. Ressona la seua veu en el "migdia de llum exasperada", en la flor llençada a l'aire. Un poeta llig a un altre poeta en el paisatge nadiu. El poble hui llig al poeta "a l'aire de Gandia i de Tirant lo Blanch".

La poesia i la llengua tracen continuitats. I el més important aleshores és ser poble, poble encara, en gestos col.lectius, en seure quan caldria córrer darrere una pilota, en entossudir-se a dir la paraula precisa i densa, en ser la veu quan caldria callar. Un trencament del ritme, una veu que desafia el silenci -perquè quan es ve del silenci no es vol retornar a ell-, poden ser -si bé se'ls escolta-, testimonis humils i poderosos del batec de la comarca, de la força del poble.

La foto prové d'aquesta notícia:

No hay comentarios:

Publicar un comentario